Trening

Written by
Published in Zdravlje i ishrana


Skok broj dva, tema trening, idemo odmah na stvar.

U prvom dijelu Skok-a mogao si pročitat o osnovama prehrane, o tome koje vrste hrane postoje, kako se kalorije broje, dobivaju i gube i slično. Danas je tema treniranje, na isti način pozabavit ću se osnovama treniranja, nabijanju mišićne mase, ali ponovo se (nakratko) dotaknut i prehrane, jer jedno bez drugog jednostavno ne ide. Pa onda hajde bez previše tipkaranja uokolo, idemo na posao. Ljeto je divno, temperatura taman, kiše ima ko u priči, bit će krumpira, samo šta je sve to malo kasno počelo padat pa su masline sve propale. Nema veze. Ajmo na trening.

Sve o košarci

Written by
Published in O Košarci

Košarka je sport u kojem se dva tima od po 5 igrača bore postići što više poena (koševa) ubacivanjem lopte kroz obruč protivničkog tima, uz skup određenih pravila. Izumio ju je Kanađanin James Naismith 1891. godine, ustanovivši 13 osnovnih pravila. Iako je košarka primarno američki sport, ubrzo je postala i međunarodni i danas gotovo da nema zemlje u kojoj se ne igra. Olimpijski status stekla je 1936. To je sport i za muškarce i za žene. Igra se u 2 glavne verzije: američkoj NBA i međunarodnoj FIBA. Između NBA i FIBA-e postoji niz razlika: dužina trajanja utakmice, broj ličnih grešaka, dimenzije terena, ograničenja itd. Po pravilima koje propisuje FIBA, igraju se sva važna međunarodna takmičenja. Po njima se igra i u Bosni i Hercegovini.

Dok je takmičarska košarka isključivo dvoranski sport koji se odvija na terenu za košarku, manje regulirane vrste košarke mogu se igrati i kao vanjski sport na podlogama različitim od parketa, koji je standard za takmičarsku košarku.

Dok se uobičajena takmičarska košarka odvija pod strogim i tačno određenim pravilima, razne vrste košarke s manjim brojem pravila učinile su košarku bližom svim ljudima. Košarka je danas jedan od najgledanijih sportova na svijetu.

Historija

Košarkaška kondicija-osnove ishrane

Written by
Published in Zdravlje i ishrana

Košarkaška kondicija, kondicija za igranje košarke, kondicija košarkaša. Ne znam kako bi ju tačno formulirao da zvuči doktorski, šta je možda i bolje jer nisam doktor. Možda najbolje šta mogu smislit – košarkaška kondicija je sve šta koristite u košarci osim golih osnova tog sporta – šuta i driblinga. Šut i dribling su jedinstveni za košarku, kao šta je lupanje lopte nogom jedinstveno za nogomet ili štipanje Speedo gaćica za vaterpolo. Kad savladaš šut i dribling, ostaje ti napucavat kondiciju.


KK”KOŠ”-Sarajevo je osnovan 08.06.2007.godine od strane bivšeg vrhunskog igrača i reprezentativca BiH Seje Bukve. Klub počinje zvanično sa radom u oktobru mjesecu 2007.godine, stidljivo i neopaženo sa svega 50-tak dječaka i djevojčica. Vođen vizijom svog osnivača Seje Bukve, malo po malo, iz mjeseca u mjesec masovnost u klubu postaje veća...
Više o nama...

[icon name="facebook" /]